redondèl

In Mezzolombardo, in de Piana Rotaliano, vinden we redondèl, de wijnmakerij van Paolo en Mara Zanini. Het verhaal begint hier met de grootvader van Paolo die Teroldego produceerde en het verkocht aan de buren van Oostenrijk toen Trentino nog onder het Oostenrijks-Hongaarse rijk viel. De liefde voor het vak werd op de volgende twee generaties overgedragen. In 2001 schrijven Paolo en zijn vrouw Mara de wijnmakerij officieel in onder de naam redondèl.

Toen Goethe in 1786 als op weg naar Rome door Trentino trok en de Piana Rotaliano bezocht, beschreef hij deze streek als “de mooiste druiventuin van Europa”. Hij heeft gelijk. De rivieren de Noce en de Adige zijn bepalend voor deze streek met hoge afgeronde bergen van 900 meter, steile bergkloven en de mooie valleien op de oude rivierbodems. En in dit kleine stukje Italie is maar één druif echt belangrijk: Teroldego.

De wijngaarden van Paolo en Mara tellen zeven verschillende percelen, allen aangeplant met Teroldego, maar allen met een verschillende samenstelling van de bodem. De rivieren hebben immers op iedere plaats weer andere sediment afgezet en zo is een ongelijke verdeling van kiezels, stenen, grind en zand ontstaan. Dit levert grote verschillen op tussen de aard van de Teroldego druiven van de verschillende percelen en daarom worden de wijnen van de verschillende percelen ook apart gevinifieerd.
Het lijkt alsof we ons bevinden op een kruispunt van valleien met rondom ons de hoge bergwanden. De wind die hier continue passeert is volgens Paolo belangrijk voor de gezondheid van de druiven. We lopen onder het pergola bladerdak van de oude wijnstokken die reeds door zijn grootvader werden aangeplant en krijgen tot in detail uitleg over die bijzondere druif.

Paolo en Mara maken drie wijnen: de rosato Assolto en de twee rode wijnen Dannato en Beatome. Zowel in de wijngaard als in de cantina wordt heel nauwgezet op traditionele wijze gewerkt volgens biodynamische principes. Ieder gebruik van synthetische producten is uit den boze. Typerend voor de wijnen van redondèl zijn de lange rijpingen van de wijnen op de fles voordat zij op de markt komen, hetgeen bijdraagt aan een enorme complexiteit van deze Teroldego wijnen.

Details
Productie per jaar in aantal flessen: 
15 000
Oppervlakte van de wijngaard in HA: 
3.00HA
Druivensoorten: 
Adresgegevens: 
azienda agricola redondèl, via roma 28, 38017 mezzolombardo (tn)