Trebbiano

De Trebbiano familie in Italiƫ is groot. Er zijn verschillende lokale varianten van deze witte druivensoort die zeer verschillend zijn van elkaar en die in heel andere wijnen resulteren. De meest gekende variant is de Trebbiano die synoniem is aan de Ugni Blanc en vooral in Toscane voorkomt en hoge opbrengsten geeft. De witte wijnen zijn niet zo krachtig, redelijk fruitrijk met een pittig zuurtje, en men moet ze jong moet drinken.

Trebbiano d'Abruzzo is een witte druivensoort waarvan de naam afkomstig is van de antieke Trebulanum druif. De Trebbiano d'Abruzzo komt voor in het zuiden van de Abruzzo en is de enige witte druif waarvan in de regio een DOC wijn wordt gemaakt. De wijnen zijn goud van kleur, meestal droog, fruitig en subtiel, met een delicaat bouquet en verfrissende zuren. De wijnstijl kan echter verschillen van een frisse droge witte wijn die jong gedronken wordt tot een volle droge witte wijn die jaren kan rijpen in het vat of op de fles. Deze laatste Trebbiano d'Abruzzo is een wijn met meer complexiteit, diepte en body.

De Trebbiano Veronese heeft ook de naam Trebbiano di Lugana of de antieke naam Turbiana. Deze witte druif heeft de meeste overeenkomsten met de Verdicchio druif die we vooral kennen uit de Marken. Het kunnen volle, rijpe wijnen worden met typisch aroma's van mandarijn. Het staat vast dat deze druif niets heeft te maken met Trebbiano uit Toscane (Ugni Blanc). De Trebbiano Veronese is een krachtige druif en de opbrengsten in de wijngaard zijn nooit hoog.

Details
Regio: