Sangiovese

De Sangiovese is een van de meest aangeplante blauwe druivensoorten in Italië. Vooral in Toscane is er bijna geen enkele grote wijn waarin hij niet de hoofddruif is. Bekende wijnen hier zijn de Brunello, de Vino Nobile en Chianti. Er zijn verschillende theorieën wat betreft de naam; een is dat het komt van het woord uit het Toscaanse dialect, sangiovannina (=een vroeg rijpende druif); een andere stamt nog uit het Romeinse tijdperk en zou komen van de woorden sanguine Iovis (=het bloed van Jupiter). Over het algemeen wordt de Sangiovese in twee groepen verdeeld, Sangiovese piccolo en Sangiovese grosso, waarbij het onderscheid vooral tot uitdrukking komt in de grootte van de druif en de druiventros. Binnen de eerste groep valt de Sangiovese piccolo di Montalcino en de Morellino di Scansano. In de tweede groep, de Sangiovese grosso, valt de Brunello, Sangiovese grosso di Lamole, Sangiovese Montanino, Sangiovese Romagnolo, Sangiovese Marchigiano en de Nielluccio (op Corsica).

De kleur van de wijnen is heel variërend, afhankelijk van factoren als het microklimaat, vinificatiemethode, leeftijd, blend etc. De Sangiovese is zeer geliefd vanwege haar goede structuur met hoge zuren en stevige looistoffen. Typische aroma's zijn die van donkere zure kersen, donker steenfruit en aangename vegetale geuren van tomatenbladeren en gedroogde kruiden. Het gebruik van eikenhout maakt de wijnen complexer, de looistoffen ronder en geeft meer kruidigheid en tonen van pruim, viooltjes en wilde bramen.

Details
Synoniemen: 
Nielluccio, Sangioveto, Sangiovese Grosso, Sangiovese Piccolo, Brunello, Prugnolo Gentile, Morellino, Sangiovese Romagnolo