Terra d'Arcoiris

Walter Loesch, afkomstig van Alto Adige, en zijn vrouw Paola Leonardi leren elkaar kennen in Toscane, waar Paola een tour maakt met het theatergezelschap 'Arcoiris'. Hun leven neemt een wending richting biologische landbouw en met de start van hun bedrijf in 1987 onder de naam Terra d'Arcoiris leeft de herinnering aan het theater voort. Ondertussen heeft de volgende generatie zijn intrede gedaan in het bedrijf. Na zijn vader en moeder, is het Florian die zorg draagt voor de voortzetting van dit mooie bedrijf.

We zitten in de het Chiantigebied in Toscane, in de Colli Senesi ten Zuidoosten van Siena. Walter komt steeds meer los als hij vertelt over hoe ze druiven en appels telen. Van de 40 hectare grond zijn acht hectares bebouwd met zowel inheemse als internationale druivensoorten. De oudste wijngaard van bijna 50 jaar heeft een typische mix van Chianti druiven: Sangiovese, Canaiolo, witte en zwarte Malvasia, Trebbiano , Foglia tonda en Ciliegiolo. Ook in de nieuw aangeplante wijngaarden van 15 jaar oud vinden we deze autochtone druiven terug, aangevuld met een beetje aanplant van Syrah en Merlot.

Terwijl we op de met gras begroeide bodem tussen de wijnstokken lopen, zien we in de verte vaag de Monte Subasio in Umbrië verrijzen. Walter legt uit hoe het gras de wijnstokken tegen ziekten beschermt waardoor behandeling met koper tot een minimum kan worden beperkt. Hoewel ze biologisch gecertificeerd zijn, vinden Walter en Paola dat een classificatie in biologisch of biodynamisch kunstmatig is en juist een barriëre opwerpt tussen de verschillende manieren van werken. Het gaat er volgens hen om dat je het land en het gebruik respecteert, of dat nu vanuit een biologisch principe, een idee van Steiner of een advies van een wijze boer is die je hebt ontmoet.

De Chianti's van Terra d'Arcoiris zijn absoluut geen doorsnee wijnen. In deze wijnen is puurheid en eerlijkheid hoofdzaak. De aroma's die we proeven zijn zeer intens, zowel in de volle Rosso Toscano als in de mooi gestructureerde evenwichtige Chianti. Een prachtige uitdrukking van het Terra d'Arcoiris terroir!

Details
Productie per jaar in aantal flessen: 
20 000
Oppervlakte van de wijngaard in HA: 
7.00HA
Druivensoorten: 
Certificering: 
ja
Adresgegevens: 
Terra d'Arcoiris di Leonardi Paola e Loesch Walter, Via della Maglianella 5, 53042 Chianciano Terme (SI)