Eugenio Rosi

Via Alto Adige komen we op weg naar het de zuidelijke regio’s Italië binnen. Tijdens een stop onder Trentino realiseren we ons dat we in het gebied van de Marzemino druif zitten. De druif die bezongen wordt in Mozart’s opera Don Giovanni: "Versa il vino! Eccellente Marzemino!" Al eerder was bij deze druif de naam Eugenio Rosi gevallen, een expert van de Marzemino met zijn wijngaarden enkele kilometers boven de stad Rovereto gelegen. Spontaan neem ik de telefoon om uit te leggen dat we in de buurt zijn en graag op bezoek zouden willen komen. Gelijk worden we voor diezelfde middag nog uitgenodigd. We ontmoeten Eugenio en zijn vrouw Tamara in hun cantina in een oud stadspaleis uit 400 na Chr. in het kleine plaatsje Calliano. Op weg naar de kelders passeren we een prachtige oude fresco uit 500 na Chr.

Samen met hun importeur Fabio uit Denemarken krijgen we van Eugenio en Tamara een fantastische degustatie in de prachtige gewelfde kelders. De ene na de andere fles gaat open, verschillende oogstjaren van een wijn, de trapladder wordt van het ene naar het andere vat geschoven om ook de jongste versies uit het vat te proeven, het houdt niet op. We eindigen aan de lange tafels in de tuin, waar ondertussen de kinderen van Eugenio en Tamara zijn gearriveerd, de schalen zijn aangedragen en het vlees en de groenten op de grill ligt te roosteren. En dan hebben we de wijngaarden nog niet eens gezien…

De wijngaarden van Eugenio bevinden zich in Vallagarina (in duits: Lagertal), een gebied waar de grote rivier de Adige van Noord naar Zuid loopt. De riviergrond bevat veel klei en leem. De wijngaarden met een totale oppervlakte van 6,5 hectare, zijn verdeeld over verschillende percelen met een gespreide ligging op verschillende hoogtes, variërend van 200 tot 800 meter. De wijngaarden met de Marzemino druif bevinden zich binnen de gemeente Volano in het gebied dat Ziresi is genaamd. Deze laag liggende vallei is de topzone voor de Marzemino die hier ook al generaties lang wordt verbouwd. In de vruchtbare kleigrond komt het sterke karakter van de druif vol tot ontwikkeling. De naam Ziresi betekent in het plaatselijke dialect kersenbomen, die de wijngaarden in grote hoeveelheden omringen. Later horen we dat Eugenio zijn wijn ook laat rijpen in kersenhouten vaten gemaakt van de plaatselijk gerooide bomen. Op een hoogte van 350 meter tegen de heuvels van Volano liggen de wijngaarden met de witte druivensoorten, waaronder de Pinot Bianco en de Nosiola. Nog hoger in de gemeente Vallarsa op een hoogte van 750 meter liggen de wijngaarden met de Chardonnay.

Eugenio is al een aantal jaren bij de associatie Vini Veri. In de aansluiting bij deze groep wijnmakers komt zijn besluit om alleen nog natuurlijke wijn te maken goed tot uitdrukking. Eugenio start in 1999 nadat hij jarenlang als oenoloog in een plaatselijke wijncoöperatie heeft gewerkt, zijn eigen bedrijf met een schamele hectare wijngaard en zonder cantina. Nu is hij de icoon geworden voor de natuurlijke wijnmakers in Trentino. Zij kennen hem als de eerlijke, transparante wijnmaker die recht tegen de stroom ingaat, wars van iedere vorm van commerciële mentaliteit. Eugenio, een rebelse artigiano met een grote persoonlijkheid.

Details
Productie per jaar in aantal flessen: 
21 000
Oppervlakte van de wijngaard in HA: 
6.50HA
Druivensoorten: 
Certificering: 
ja
Adresgegevens: 
Via Tavernelle 3b, 38060 Volano (TN)

Producten van deze wijnmaker

Volle droge witte wijn

Nosiola
Pinot Bianco
Chardonnay
€26,00

Rosato

Cabernet Sauvignon
€15,50

Volle rode wijn

Marzemino
€26,00

Krachtige rode wijn

Cabernet Sauvignon
Merlot
€24,00
Cabernet Franc
€35,00