Cascina Tavijn

Cascina Tavijn is een klein wijnbedrijf in de heuvels van Monferrato in de provincie Asti. Al meer dan een eeuw heeft de familie Verrua de zorg voor de wijngaarden en wijnkelders in handen. Nadia Verrua heeft weliswaar het roer van haar vader Ottavio overgenomen, maar vader neemt nog steeds in belangrijke mate het werk in de wijngaard op zich. Het landgoed is gezegend met oude wijnstokken en unieke inheemse druivenrassen. Het laatste decennium is het bedrijf volledig omgeschakeld naar biologische landbouw.

Nadia is een jonge vrouw, getalenteerd en professioneel. De cantina is vooral háár plek. Ze toont ons hoe ze werkt volgens traditionele technieken, met spontane gisting in stalen vaten en beton. Ze neemt ons mee naar haar oude intieme wijnkelder, waar de wijnen liggen te rijpen in grote Sloveense eiken vaten. Op het moment werkt Nadia voornamelijk met Barbera, Grignolino en Ruchè druiven. Deze twee laatste autochtone druivenrassen worden steeds populairder en niet zonder reden; de wijnen ervan hebben een uitgesproken karakter en zijn al meteen heerlijk op dronk. Als ze ons laat proeven, rechtstreeks uit het vat, zijn we verrast door de puurheid van deze wijn.

Waar in de cantina strikte orde heerst, is het kantoor van Nadia een gezellige rommelige ruimte waar onder meer de administratie wordt gedaan. Op de kasten en de schouw bewaren lege wijnflessen uit alle uithoeken mooie herinneringen. We gaan proeven en Nadia schuift dozen en papieren van de grote houten keukentafel om plaats te maken voor de wijnflessen en glazen. Flessen uit verschillende jaargangen worden geopend en we kunnen ervaren waarin een verdere rijping van die pure wijn in het vat en later op de fles resulteert. Geweldig! Nadia zelf, met de neus in het glas, is kritisch. "Ruik jij nu ook iets van oxidatie? Vrouwen kunnen volgens mij veel verfijnder ruiken", zegt ze terwijl ze me zijdelings aankijkt.

Details
Productie per jaar in aantal flessen: 
20 000
Oppervlakte van de wijngaard in HA: 
5.00HA
Druivensoorten: 
Certificering: 
ja
Adresgegevens: 
Cascina Tavijn, 14030 Scurzolengo (AS)

Producten van deze wijnmaker