Andrea Occhipinti

Midden in de zomermaand augustus hebben we een afspraak aan het Lago di Bolsena, een vulkanisch meer vlak boven Rome in de regio Lazio. De afspraak is niet goed gepland, want dit is de vakantiemaand in Italië en ook Andrea Occhipinti is enkele dagen met zijn gezin ertussenuit. Gelukkig kunnen we de afspraak toch door laten gaan, want Felice, de schoonvader van Andrea die meewerkt in het wijnbedrijf kan ons ontvangen. En hij weet ons echt alles te laten zien, horen en proeven van dit geweldige wijnbedrijf. Eén van die kleine parels.

Het is vakantietijd en het is een warme dag. Onze dochter van elf jaar die de voorkeur geeft aan een frisse duik in het meer in plaats van een tocht door de wijngaarden op de heuvels, blijft achter op het strandje bij de schoonmoeder met kleinkinderen. Langzaam kruipen we tegen de helling van Montemaggiore omhoog en komen uit op een onverwacht mooie paradijselijke plek. Wat een prachtige natuur en wat een enorm vergezicht over het lieflijke meer met de eilandjes en de plaatsjes eromheen. Wie zou in deze wijngaarden niet willen vertoeven..

Felice vertelt dat Andrea met zijn gezin in Rome woont. Hij moet een aardig stukje rijden om bij zijn wijngaarden te komen. Vaker verblijven ze dan ook voor langere tijd in Montemaggiore en bij de nieuwe, ruim aangelegde cantina zien we een mooi woonhuis in aanbouw. Het bedrijf is ontstaan vanuit de wens van Andrea Occhipinti om de veelzijdigheid en potentie van de lokale aleatico druif tot uitdrukking te kunnen laten komen. Deze druif en zijn mogelijkheden waren onderwerp van het proefschrift van Andrea als student aan de Landbouwuniversiteit van Viterbo en hij besloot zelf wijnbouwer te worden.

We bevinden ons in Gradoli, aan de noordwestelijke kant van het Lago di Bolsena, het grootste vulkanische meer van Europa. De wijngaarden liggen op 450 meter boven zeespiegel, op een superplaats, met een microklimaat dat ieder druif zich zou wensen. Naast de aleatico druif staat hier de grechetto rosso, een andere belangrijk inheems ras voor dit gebied bij Gradoli en ook zeer geschikt voor de vulkanische bodem.

Andrea zoekt in zijn wijnen steeds weer naar nieuwe manieren om deze druiven tot uitdrukking te brengen. Verrast zijn we als we de Alter Ego proeven, een wijn die gemaakt is van de rode aleatico druif, maar die volledig als witte wijn is gevinifieerd. Spannend zijn de experimenten met de Rosso Arcaico, een rode wijn die gemaakt is in grote amfora’s, de keramische vaten die qua vorm dateren uit de oudheid. En wat zijn we blij met zijn Friccicarello, een heerlijke frisse mousserende rosato van die bijzondere aleatico druif. De passito, de Montemaggiore, is gemaakt van overrijpe druiven die zeer laat zijn geoogst. Wat een variatie met eenzelfde druif!

Via Felice, de schoonvader hebben we Andrea indirect leren kennen. We respecteren zijn bedrijf, zijn werkwijze en filosofie, en wat heerlijk zijn zijn wijnen! Als we besluiten samen te gaan werken hebben we Andrea nog steeds niet persoonlijk kunnen ontmoeten. We spreken een ontmoeting af op een beurs in het najaar, maar door omstandigheden wordt deze beurs in Duitsland opgeschort. Geen probleem. Ons vertrouwen is groot en we willen onze klanten de wijnen van Andrea niet onthouden. En die ontmoeting… die komt vast heel gauw…

Details
Productie per jaar in aantal flessen: 
15 000
Oppervlakte van de wijngaard in HA: 
3.20HA
Druivensoorten: 
Certificering: 
ja
Adresgegevens: 
Strada Comunale Monte Maggiore snc, 01010 Gradoli (VT)