Sterpi, Vino Bianco 2014

Sterpi is een witte topwijn gemaakt van de Timorasso druif door Walter Massa in Piemonte. Na decennia van inspanning, experiment en verzameling van verschillende jaargangen stelt Walter dat de Timorasso weer terug is als een van de oorspronkelijke druivenrassen uit de streek: “Vanaf vandaag is het mijn inzet om de Timorasso wijn te introduceren voor de beste wijnkaart, niet als 'zeldzaam beest’, maar als een ambassadeur van authenticiteit”. De producenten in de regio blijven eraan werken om een eigen DOC status van de Timorasso te verkrijgen onder de naam Derthona DOC, de oude Romeinse naam voor Tortona. De bestaande brede Colli Tortonesi DOC biedt namelijk onvoldoende mogelijkheid om de unieke authentieke karaktereigenschappen te kunnen duiden.

De Sterpi is afkomstig van de gelijknamige wijngaard, met zeer lage opbrengsten. Jaarlijks produceert Walter Massa slechts vijfduizend flessen worden geproduceerd. Na de persing weekt het sap twee tot drie dagen op de druivenschillen, hetgeen een rijkdom aan smaken in de wijn geeft. Na de gisting blijft de wijn tot botteling in de herfst, op de gistresten liggen. De wijnen krijgen geen rijping op het vat om de authenticiteit van de druif maximaal te bewaren.

De mooie goudkleurige wijn heeft in de neus een rijkdom aan complexe geuren van fruit, specerijen en mineralen. Appel, abrikoos en witte perzik, acacia en kamille, mandarijn, later specerijen, noten en een honingzoete mineraliteit. In de mond heeft de Sterpi een hele mooie en verfijnde structuur met een goed geïntegreerde zuurgraad, mineralig en lineair, een elegante romige smaak, en een lange afdronk met de aroma's van appel en perzik en die verfijnde mineralen. Een absolute topper!

€45,00 incl. BTW
Regio: 
Wijnmaker: 

Druif:

Details
Soort: 
Wit
Stijl: 
Volle droge witte wijn
Inhoud: 
75
Beschikbaarheid: 
Beperkte voorraad
Alcohol: 
14,00%
Wanneer drinken: 
Voor het einde van de wereld
Opvoeding: 
Minimaal zes maanden op roestvrij stalen vaten
Snoeiwijze: 
Guyot
Leeftijd wijnstokken: 
20
Aantal flessen per jaar: 
5000 en 250 magnums
Gisten: 
Autochtone natuurlijke gisten
Vinificatie: 
Maceratie van 60 uur, spontane gisting bij 18-22°C op roestvrij stalen vaten, battonage, malolactische gisting
Sulfiet: 
60 mg/liter
Oogsttijd: 
Eind september
Schenktemperatuur: 
12°C
Gastronomie: 
Dit is een van de grote witte wijnen van Italië. Met de inhoud en structuur van de wijn verdient deze wijn ook substantieel voedsel, zoals rijkere vis, gevogelte en varkensvlees gerechten. Hij kan worden ingezet als een oude witte Bourgogne of droge Elzasser Riesling. Het is ook een uitstekende meditatiewijn aan het einde van een maaltijd.
Appellatie: 
Colli Tortonesi DOC