Derthona, Vino Bianco 2017

Derthona is een witte kwaliteitswijn gemaakt van de Timorasso druif door Walter Massa in Piemonte. Na decennia van inspanning, experiment en verzameling van verschillende jaargangen stelt Walter dat de Timorasso weer terug is als een van de oorspronkelijke druivenrassen uit de streek: “Vanaf vandaag is het mijn inzet om de Timorasso wijn te introduceren voor de beste wijnkaart, niet als 'zeldzaam beest’, maar als een ambassadeur van authenticiteit”. De producenten in de regio blijven eraan werken om een eigen DOC status van de Timorasso te verkrijgen onder de naam Derthona DOC, de oude Romeinse naam voor Tortona. De bestaande brede Colli Tortonesi DOC biedt namelijk onvoldoende mogelijkheid om de unieke authentieke karaktereigenschappen te kunnen duiden.

Op een totale oppervlakte van ruim negen hectare Timorasso aanplant, heeft Walter Massa acht wijngaarden van verschillende leeftijden, liggingen en bodemsamenstellingen. De Derthona is de basiswijn waarvan jaarlijks 15 duizend flessen worden geproduceerd. Na de persing weekt het sap twee tot drie dagen op de druivenschillen, hetgeen een rijkdom aan smaken in de wijn geeft. Na de gisting blijft de wijn tot botteling in de herfst, op de gistresten liggen. De wijnen krijgen geen rijping op het vat om de authenticiteit van de druif maximaal te bewaren.

De Derthona is direct op dronk en kan nog heel lang bewaard blijven. De lichtgouden wijn is in de neus in eerste instantie verlegen. Als hij zich opent in het glas komen er steeds meer verschillende aroma’s vrij: appel, abrikoos en witte perzik, acacia en kamille, later mandarijn, kruiden en noten. Een mineraliteit die doet denken aan een gerijpte Riesling. In de mond is de Derthona heel mooi met lekkere knapperige zuren waarvan je het water in de mond loopt. De wijn heeft een elegante romige smaak, en dat terwijl er geen vatlagering aan te pas is gekomen. De afdronk is heel lang met de aroma’s van appel en perzik en fijne mineralen.

€23,80 incl. BTW
Regio: 
Wijnmaker: 

Druif:

Details
Soort: 
Wit
Stijl: 
Volle droge witte wijn
Inhoud: 
75
Beschikbaarheid: 
Op voorraad
Alcohol: 
14,00%
Wanneer drinken: 
Kan nu gedronken en evolueert prachtig in de komende 10 jaar
Opvoeding: 
Minimaal zes maanden op roestvrij stalen vaten
Snoeiwijze: 
Guyot
Leeftijd wijnstokken: 
20
Aantal flessen per jaar: 
15.000 and 100 magnums
Gisten: 
Autochtone natuurlijke gisten
Vinificatie: 
Maceratie 48 tot 60 uur, spontane gisting bij 18-22°C op roestvrij stalen vaten, battonage, malolactische gisting
Sulfiet: 
60 mg/liter
Oogsttijd: 
Eind september
Schenktemperatuur: 
10-12°C
Gastronomie: 
Kan breed ingezet worden, bij voorgerechten, salades, vis of fijne lichte vleesgerechten, groenten en pasta
Appellatie: 
Colli Tortonesi DOC