Anisos, Vallagarina IGT 2016

Eugenio Rosi is een icoon in de wijnbouw in Trentino, hij staat bekend om zijn unieke wijnen die expressief en karaktervol zijn. Deze assemblage bestaat uit drie druiven: nosiola, een lokaal autochtone druivensoort die in principe typische hazelnotengeuren aan de wijnen geeft, met pinot bianco en chardonnay, die frisheid en body aan de wijn geven. Het is erg gebruikelijk om in deze regio internationale druivenrassen te gebruiken, zoals Pinot Bianco, Chardonnay, Pinot Nero, Pinot Grigio, Mueller Thurgau, Merlot, Cabernet en Traminer Aromatico (Gewürztraminer).

De kleur van de wijn is veelbelovend en doet complexiteit en volume verwachten; mooi goud geel met abrikoze schitteringen. Uit het glas stijgen charmante geuren met balsemende tonen, daarop volgen fijne rijpe aroma’s van perzik en abrikoos en vervolgens openen fijne gele kruidige geuren van was, kurkuma en blonde tabak. In de mond vinden we een rivier aan smaken terug, een rijkdom aan materie en mooi in evenwicht met een frisse ruggengraat van zuren en sappigheid en hele lichte fijne tannines. In de mond herkennen we smaken van sinaasappen tot munt, van abrikozen tot hazelnoten en van hints van verse amandelen tot zoethout.

Alle drie de druivenrassen krijgen apart een schilweking tussen de 5 en 9 dagen in open vaten, waarna ze worden geperst en overgeheveld naar houten vaten waar ze het einde van de gisting voorzetten en daarna ook een jaar rijpen. Deze vaten worden gemaakt van kastanje-, kersen- en eikenhout uit zijn regio.

Het is echt een unieke, complexe en verfijnde wijn, waaruit het karakter van de Nosiola naar boven klimt, zelfs in deze assemblage.

€26,00 incl. BTW
Details
Soort: 
Wit
Stijl: 
Volle droge witte wijn
Beschikbaarheid: 
Op voorraad
Appellatie: 
Vallagarina IGT