slow wine

Waarom “slow”?

Slow wine sluit aan bij de “slow movement”, een cultureel maatschappelijke beweging die uitdrukking is van een andere manier van leven, gericht tegen snelle massaproductie en standaardisering. Deze beweging start in 1986 in Italië met de oprichting van Slow Food door Carlo Petrini. Hiermee wil Petrini wat hij noemt “eco-gastronomie” op gang brengen, een streven naar duurzaamheid, naar biodiversiteit, naar behoud van lokale culturele verschillen, van een eigen identiteit en naar sociale rechtvaardigheid. Slow verwijst in deze brede context naar methoden van landbouw en veeteelt met respect voor het ritme van de natuur, naar de tijd voor rijping om diepere en complexere geuren en smaken in ons eten en drinken te krijgen, maar ook naar voldoende tijd voor het gebruiken van onze maaltijd, het genieten ervan, samen met degene met wie je aan tafel zit.

In een interview (Decanter Magazine 2011) zet Petrini uiteen hoe zijn waardering voor goed, schoon en eerlijk voedsel, is geworteld in zijn passie voor en interesse in wijn. Hij is optimistisch over de laatste ontwikkelingen waarbij steeds meer vraag komt naar wijnen met karakter, gemaakt van inheemse druiven en met recpect voor het ecosysteem en de creativiteit van de wijnmaker. Tegen de wijnmakers zegt Petrini dat ze vooral wijn moeten maken die ze zelf lekker vinden, omdat ze daarmee persoonlijkheid geven aan hun wijn.

Wat is slow wine?

Slow wine is natuurlijke wijn. Er is veel discussie over wat nu verschillen zijn tussen biologische wijnen, biodynamische wijnen en natuurlijke wijnen. Zonder ons in deze discussie te willen mengen, noemen hier een aantal kenmerken van de wijnmakers en het productieproces, dat voor ons in de selectie van natuurlijke wijnen leidend is geweest:
1. De wijnmakers zijn relatief kleine, onafhankelijke wijnproducenten.
2. De wijnmaker heeft de intentie om natuurlijke wijn te maken en is bereid daarin risico te nemen.
3. De maker van natuurlijke wijn teelt het liefst zelf zijn eigen druiven.
4. De druivenrassen die worden gebruikt zijn vooral inheemse soorten, de lokale variëteiten in een bepaalde regio.
5. De handgeplukte, biologische druiven die gebruikt worden komen uit wijngaarden waar geen kunstmatig gemaakte chemische stoffen zoals onkruidverdelgers en bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.
6. De wijnmaker volgt het natuurlijke beloop in het maken van de wijn. In het proces van wijn maken worden geen middelen toegevoegd die de kleur, geur of smaak corrigeren.
7. Als sulfiet wordt gebruikt om te conserveren, dan is dat alleen op het moment van bottelen en slechts in een minimale dosis.
8. De gisting start spontaan met natuurlijk gistcellen die van nature op de druif zitten.
9. De wijnen zijn over het algemeen niet gefilterd of geklaard.
10. De wijnen zijn uitdrukking van de maker van de wijn, weerspiegelen het terroir, de culturele context en traditie.

In de perfecte natuurlijke wijn zijn al genoemde criteria van toepassing. In de werkelijkheid is dat niet altijd mogelijk. De perfect natuurlijke wijn is het beste te zien als het doel waarnaar de natuurlijke wijnmaker streeft. Soms is hij de ene keer hier dichter bij dan de andere keer. Elk jaar is immers weer anders.

Zonder uitzondering zijn onze slow wijnen gemaakt door eerlijke hardwerkende wijnproducenten die het maken van wijn opvatten als een ambacht. Zij werken vanuit idealen, overtuiging en passie. Zij maken een eerlijke wijn omdat zij zich verantwoordelijk voelen voor onze wereld, onze kinderen en onze toekomst. Het zijn kleine, onafhankelijke wijnmakers die tegen de grote stroom ingaan. Hun wijnen zijn het resultaat zijn van een natuurlijk proces waarin zo min mogelijk wordt ingegrepen. Het zijn unieke wijnen met een ziel, een eigen identiteit, een stevig karakter, net zoals de wijnmakers die zelf ook stuk voor stuk sterke persoonlijkheden zijn. Dat proef je in het glas!

Waarom zouden we natuurlijke wijnen drinken?

1. Natuurlijke wijnen zijn lekker.
2. Natuurlijke wijnen zijn gezond.
3. Natuurlijke wijnen zijn eerlijk.
4. Natuurlijke wijnen zijn beter voor ons milieu.
5. Natuurlijke wijnen maken nieuwsgierig naar het verhaal achter de fles.

Hoeveel kosten natuurlijke wijnen?

Een fles natuurlijke wijn is moeilijk te vinden voor een paar euro. Dat is logisch als we begrijpen hoe deze wijnen worden gemaakt. We hebben gezocht naar natuurlijke wijnen in verschillende prijscategorieën en slow wine heeft in het assortiment verschillende wijnen onder de tien euro. De meeste wijnen vindt u in de prijsklasse tussen de tien en de twintig euro en onze topwijnen beginnen vanaf 20 euro per fles. De prijzen van slow wine zijn eerlijk en wij garanderen dat zij in verhouding staan met het werk en de zorg van de wijnmakers. Hier geldt kwaliteit boven kwantiteit.

Links relevante artikelen en websites

Slow Food founder Carlo Petrini and top chef Jamie Oliver endorse the Barilla Foundation's Milan Protocol: 24.10.2014 | Yahoo Finance | The Milan Protocol and Fondazione Barilla Center for Food & Nutrition | The Milan Protocol

Artikel over natuurlijke wijnen in Decanter: 26.08.2011 | Natural Wines | Isabelle Legeron
Isabelle Legion in The Buyer: Why it matters what wine we drink | april 2018
Carly Defilippo in Life&Thyme: How “Natural” Is Changing the Wine Industry | march 2018

Website van internationale associatie van makers van natuurlijke wijnen VinNatur, ViniVeri, La Terra Trema